Autor Wiadomość

<  Muzyczne dyskusje  ~  Final Fantasy XIII Original Soundtrack: Limitowana Edycja

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 10:30 pm
Avatar użytkownikaAdministratorPosty: 727Lokalizacja: Katowice/WrocławDołączył(a): Pn cze 26, 2006 9:29 pm
Już wszyscy widzieli limitowaną edycje ścieżki dźwiękowej z trzynastej odsłony Final Fantasy. Czy ktoś z Was planuje kupić ten zestaw?

Obrazek

W poszukiwaniu księżniczki….
Offline Zobacz profil
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 10:33 pm
Avatar użytkownikaMuzykPosty: 320Lokalizacja: Krasnystaw/LublinDołączył(a): Cz lip 03, 2008 1:02 pm
Jest dostępna w Polsce? Gdzie za ile?

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 10:42 pm
Avatar użytkownikaAdministratorPosty: 727Lokalizacja: Katowice/WrocławDołączył(a): Pn cze 26, 2006 9:29 pm
Mogę ją ściągnąć ale cena jest bardzo wysoka. Zainteresowane osoby zapraszam na pw.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 2:13 am
Avatar użytkownikaMuzykPosty: 296Lokalizacja: OświęcimDołączył(a): Pn sie 31, 2009 7:34 pm
Tak się zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że jak najbardziej się szarpnę. Myślę że cena jak na nowy soundtrack jest dość standardowa.
Co prawda, jak podliczyłem i zobaczyłem iż waży to 1276 g to z przesyłką to około 200zł. Ale co tam, nie co dziennie wychodzi nowy soundtrack z Final Fantasy.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 2:49 pm
W jakim sklepie masz zamiar kupić zestaw?

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 7:43 pm
Avatar użytkownikaMuzykPosty: 296Lokalizacja: OświęcimDołączył(a): Pn sie 31, 2009 7:34 pm
Kupuję w Yesasii, lub CdJapanie.

Yesasia powyżej 40$ ma darmową przesyłkę (zwykłą), ale wyższe ceny płyt. Nie próbowałem przesyłki ekspresowej, ale zwykła przesyłana jest do Niemczech, a stamtąd do Polski, przez co omija się cło.
W przypadku CDJapana, opłata celna jest prawie pewna, bo nasze państwo nie odmówi zabrania dodatkowych pieniędzy obywatelowi, w szczególności za rzecz której nie wyprodukowali.

Ceny po przeliczeniach:

YesAsia (podaję przeliczenia na dzień dzisiejszy z dolara - płyty+przesyłka):
Darmowa przesyłka (zwykła): 169 zł
Expresowa przesyłka: 254 zł

CDJapan (przeliczenie z jenów - płyty+przesyłka):
EMS (kurier 3-5 dni): 317zł
Registered Air Mail (4-12 dni): 263 zł
Air Mail (do paru tygodni): 250 zł
Przesyłka ekonomiczna (nawet paręnaście - bodajrze do 12 - tygodni): 206 zł

Dwie ostatnie przesyłki na CDJapanie, w praktyce nie idą tak długo. Darmowa przesyłka z YesAsii to około 14 dni.

Ja zawsze wolę dmuchać na zimne i myślę, że raczej się skuszę tym razem na express w yesasii. Przetestuję jak to działa.

A co do cła, to nigdy nie udało mi się dostać konkretnej odpowiedzi, dokładnie ile za co płacę, lecz w praktyce wyglądało to tak, że dopłacałem około 25% ceny przedmiot.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 9:34 pm
Dzięki za szczegółową odpowiedź, może taka wiadomość komuś się przysłuży podczas zakupów.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 10:23 am
A ty gdzie zamierzasz się zaopatrzyć - o ile w ogóle. Szukam sklepu w którym mógłbym dostać parę rzadkich pozycji i nie wiem czy wszystkie możliwości wyczerpałem.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Wt gru 29, 2009 2:48 am
Cały czas myślę, decyzję podejmę dopiero po zapoznaniu się z albumem.

Między czasie zapraszam do obejrzenia filmu, na którym zaprezentowano cały zestaw:

http://www.square-enix.co.jp/music/sem/ ... bula/ff13/

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Wt gru 29, 2009 4:24 pm
A ja już mam problem z głowy. Zamówione wraz z VC2. Teraz ponad miesiąc czekania i dopłata państwu polskiemu jak podejrzewam.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Cz gru 31, 2009 3:03 am
No to gratulację!!! Wkrótce okaże się czy warto wydać tyle pieniędzy na ten zestaw.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: N sty 31, 2010 1:40 pm
AdministratorPosty: 203Dołączył(a): N kwi 22, 2007 11:55 am
No i jakie są Wasze odczucia po odsłuchaniu soundtracka Final Fantasy XIII? Recenzje w różnorakich portalach są sprzyjające, chociaż po pierwszym przesłuchaniu to niewiele mi utknęło w pamięci z kawałków Hamauzu. Muszę co najmniej kilka razy to odsłuchać.

Na forum SEMO wyczytałem ciekawy fragment wywiady chińskiego Famitsu z Hamauzu:

Famitsu napisał(a):
Famitsu: Some music was recorded in Warsaw. Why choose this place for recordings?
Hamauzu: Yes, we have recorded some live performances in Warsaw. We used an over 100-piece orchestra including voice. The reason for choosing Warsaw, aparted from the fact that I like Eastern Europe music myself, is that my compositions are often quite heavy in harmony, and rich in subtle changes. I think my composition style fits the music of this area. Another reason is that I have used the sound of piano in many pieces. I think when it comes to better integrating piano and orchestra, Warsaw is the best choice.

Fajna odpowiedź, ale pewnie to że warszawską orkiestrę zaangażowali do projektu wynikło bardziej z tego, że była tania w porównaniu do innych ;]

Offline Zobacz profil WWW
PostNapisane: N sty 31, 2010 8:04 pm
Jak dla mnie całkiem przyjemny. Oprócz Lightning's Theme oraz aranżacji" tegoż utworu pt. Blinded by Light, nie kojarzę zbyt wiele, ale słuchając go się nie krzywiłem czyli jest dobrze. Aczkolwiek czekam jeszcze na własną kopię. :lol:

Myślę, że to szansa Hamauzu na wybicie się, zobaczymy czy przez napisanie muzyki do kolejnej odsłony sławnej serii zacznie więcej produkować i będzie trzymać poziom.

Dodam tylko, że w pierwszy dzień soundtracku z FFXIII sprzedało się 16403 i przez parę dni utrzymywał się jeszcze w pierwsze 10 sprzedaży. Jak na muzykę z gier to jest nieźle, gdyż rzadko kiedy takowa ląduje na liście oriconu tak wysoko.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Śr lut 10, 2010 2:45 am
No, a na YouTubie już pojawiły się filmy osób, które stały się posiadaczami limitowanej edycji Final Fantasy XIII Original Soundtrack. Pytanie, czy warto było?

http://www.youtube.com/watch?v=s7lNANnS ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=cF2qz95L ... re=related

Wersja standardowa:

http://www.youtube.com/watch?v=14WsHmpt ... r_embedded

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Śr lut 10, 2010 10:00 am
Cytuj:
Pytanie, czy warto było?

Czy warto było kupić? Czy warto było wydać paręnaście złotych więcej na wersję limitowaną.

Offline Zobacz profil

Drukuj  
Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]
Strona 1 z 2
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość
Szukaj:
Utwórz nowy temat  Odpowiedz w temacie
Skocz do: