Autor Wiadomość

<  Gry konsole  ~  Crisis Core: Final Fantasy VII

PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 10:06 pm
MuzykantPosty: 81Lokalizacja: nowhereDołączył(a): Cz mar 29, 2007 9:31 pm
Dzisiaj w Japonii premiera ostatniej póki co produkcji z serii projektów poświęconych Final Fantasy VII i potencjalny obok Wojny Lwów powód do zakupu przez fanów Fajnali konsoli PSP. Jak zapatrujecie sie na grę i na sama muzykę z niej autorstwa Takeharu Ishimoto (próbki mogliśmy usłyszeć w trailerach i w anime Last Order: Final Fantasy VII) i singiel Why (według mnie zdecydowanie jeden z gorszych w serii)?

Ostatnio edytowano Pn paź 29, 2007 7:53 pm przez drakkainen, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 11:50 pm
AdministratorPosty: 203Dołączył(a): N kwi 22, 2007 11:55 am
czy mógłbym prosić o jakieś linki do muzyki z tego tytułu? bo muszę przyznać, że gra jako gra zapowiada się przełomowo (ma wykorzystywać niemal w pełni moc PSP), ale muzyki do niej nie słyszałem.

Offline Zobacz profil WWW
PostNapisane: So wrz 15, 2007 12:42 am
Avatar użytkownikaKapelmistrzPosty: 588Lokalizacja: JerseyDołączył(a): Wt cze 27, 2006 12:46 am
Takeharu Ishimoto pracował się przy pozostałych częściach kompilacji (oczywiście z wyjątkiem AC i DoC) i nie było rewelacyjnie, ale też nie było tragicznie. Jest to młody stażem kompozytor i pewnie nie jeden wyczyn jeszcze przed nim stoi. Zobaczymy co pokaże przy FFXIII Agito i Dissidia (myślę jednak że SquareEnix przegięli z tą pozycją). Crisis Core jak wiadomo dalej ciągnie "wózek" z napisem "Final Fantasy VII", który już dawno powinien się zatrzymać (dokładniej po BC). Co z tego wyjdzie - zobaczymy, ale nie spodziewałbym się czegoś co przyćmi AC (od strony muzycznej oczywiście)...znowu :-P... i tak na niej nie zagram, bo PSP nie mam i pewnie w ciągu najbliższego roku nie będę miał. Co do samej muzyki to ja tam wole poczekać na album. Lubię niespodzianki ;-) i mam nadzięję że Ishimoto mnie w końcu zaskoczy.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: N wrz 23, 2007 1:32 pm
MuzykPosty: 315Dołączył(a): N lis 12, 2006 3:16 pm
Ponoć Crisis Core jest całkiem dobre. Jak ktoś się zapatruje na tą pozycję, to światełko jest jak najbardziej zielone.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: N paź 14, 2007 9:36 pm
po pierwszym przesłuchaniu nieco się rozczarowałem, jest wprawdzie wiele bardzo dobrych kawałków przearanżowanych i utrzymanych stylistycznie w klimatach FF: AC ("A Flower blooming in the Slums" w wersji balladowej rządzi), ale też wiele stanowi typowe podkłady, które są średnio ciekawe przy odsłuchiwaniu jeśli się nie wie gdzie zostały umieszczone w grze.

edit: ale juz po drugim i kolejnych przesluchaniach jest coraz lepiej :>

PostNapisane: Śr paź 24, 2007 11:37 am
Szczerze jestem ciekaw tej gry ogromnie - może będzie czymś lepszym niż DoC, że o BC nie wspomnę. Co do soundtracku... ciężki...i wtórny. Jak jeszcze Anxious Heart jest całkiem ciekawe, tak frywolna aranżacja One Winged Angel zabiła mnie na miejscu. Ja rozumiem, że oklepany kawałek powinien być jakoś inaczej zagrany ale to jest masakrycznie słabe. Zobaczymy jak muzyka sprawdzi się w samej grze.

PostNapisane: So paź 27, 2007 12:23 am
Avatar użytkownikaAdministratorPosty: 727Lokalizacja: Katowice/WrocławDołączył(a): Pn cze 26, 2006 9:29 pm
Po zapoznaniu się z ścieżką dźwiękową z Crisis Core jednogłośnie oceniam ją słabo. Cały album to jedna wielka pomyłka, próba zrobienia czegoś nowego na tle kultowych kawałków z siódmego Finala. Nie doszukałem się ani jednego utworu, który na stałe utkwił by mi w pamięci. Gra może jest ciekawa, jednakże sama muzyka nie pasuję do niej.

W poszukiwaniu księżniczki….
Offline Zobacz profil
PostNapisane: So paź 27, 2007 11:34 pm
_Mosquit_ napisał(a):
Co do soundtracku... ciężki...i wtórny.

To, ze jest ciezki to jak dla mnie akurat wielki plus ;] A Ishimoto mial chyba wlasnie za zadanie poeksperymentowac ze starymi trackami i nadac im nowego rockowo-industrialowego brzmienia. Ogolnie polityka SE ostatnio polega na tym, ze od kompozytorow wymaga sie, zeby tworzyli sporo, ale niekoniecznie na poziomie. FF 7 Crisis Core OST wydaje sie taki skomponowany z przymusu. Kawałek "One-winged Angel" przearanzowal Toyama i w sumie nawet mi sie podoba :-P ale do najlepszych utworow na soundtracku zaliczylbym 'A Closed Off Village (from FFVII "Anxious Heart")', 'A Moment of Courtesy' i wspomniane juz wczesniej 'A Flower Blooming in the Slums (from FFVII "Aerith's Theme")'. Zaden z hard rockowych utworow nie jest na tyle dopieszczony niestety, zeby sie nim zachwycac. Najbardziej nie wyszedl chyba 'Patriots on a Moonlit Night' z nudnym basem :-/

PostNapisane: Pn lis 05, 2007 1:13 am
Avatar użytkownikaAdministratorPosty: 727Lokalizacja: Katowice/WrocławDołączył(a): Pn cze 26, 2006 9:29 pm
A, tak na marginesie grał ktoś z was w Crisis Core?

Offline Zobacz profil
PostNapisane: N gru 02, 2007 4:06 pm
SzarpidrutPosty: 8Dołączył(a): So gru 01, 2007 11:57 pm
A mnie się parę kawałków z Crisisa podoba. Np. sam Theme jest fajny. Oczywiście, są gorsze i lepsze w tym melodie, większość jest raczej monotonna, bo przecierz pod grę robione, ale te pod filmiki (jak pod walkę Genesisa, Sephirotha i Angeala) są bardzo ładne. Ah, jeszcze Shinra Theme jest fajnie zrobiony ;-)

PostNapisane: N gru 02, 2007 10:40 pm
Kwestia gustu, nie jest tragicznie ale wolałbym usłyszeć coś nowego.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: N gru 23, 2007 5:18 pm
SzarpidrutPosty: 8Dołączył(a): So gru 01, 2007 11:57 pm
A mnie właśnie się podoba, że użyli muzyki ze zwykłego FFVII, przez co w Crisis Core naprawdę można odczuć klimacik poprzedniego finala i przywołać miłe wspomnienia z temtej gry.

PostNapisane: Śr sty 09, 2008 2:17 am
SzarpidrutPosty: 8Dołączył(a): Wt sty 08, 2008 12:33 am
Ja rowniez slyszalem same pozytywne opinie na temat gry. Ponoc udalo jej sie zachowac odrobine starego klimatu FFVII, ba, chyba w teamie developerskim sa nawet niedobitki starej ekipy z 97 (96? :-/ ) roku.

Co do samej sciezki dzwiekowej to musze przyznac, ze podobaja mi sie niemal wszystkie kawalki nietworzone na bazie starych sampli (reszta, z malymi wyjatkami, to dno :-> ). Pan Ishimoto ma potencjal, oby tak dalej.

Offline Zobacz profil
PostNapisane: Cz wrz 11, 2008 9:35 pm
Avatar użytkownikaGrajekPosty: 70Lokalizacja: SzczecinDołączył(a): Pn cze 26, 2006 9:56 pm
Przechodzę własnie FFCC. Na początku bardzo sceptycznie podchodziłam do Zacka - ma charakter typowego dzieciaka, który bardzo chce zostać bohaterem tak jak Sephiroth. Nie przepadam za infantylnymi bohaterami. W późniejszych etapach sympatia moja do niego rośnie. Zack stara się pomóc swojemu byłemu przyjacielowi, mentorowi Angealowi.

Niesamowita jest scena kiedy Zack płacze, kiedy *spojler* niestety musi zabić Angeala*koniec spojlera*. Zack udowadnia, że jest taki jaki ma być SOLDIER - ma postępować z honorem i pomagać chronić ludzi. Jak na postacie z Final Fantasy Zack to bardzo sympatyczna postać z czego jestem zadowolona bo satysfakcja z grania rośnie.
Niestety postępowanie Genesisa i Angeala jest według mnie trochę dziwne - "musimy podjąć walkę bo jesteśmy potworami". Czyli wychodzi, że silni bohaterowie są niedowartościowani i kiepsko z ich samooceną ; )

Grafika stoi na wysokim poziomie, przechodzenie misji jest wciągające. Muzyka - wiele kawałków wpadło mi w ucho, zarówno przeróbki jak i nowe motywy. Musze pochwalić tu najbardziej tracki - The Burdened - motyw na altówkę oraz fortepian w tle - spokojny i przejmujący, Theme of CRISIS CORE ''Successor'' - spokojny fortepian, taka cisza przed burzą.

Drukuj  
Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość
Szukaj:
Utwórz nowy temat  Odpowiedz w temacie
Skocz do: